středa 27. listopadu 2019

Iceland.


Takže Islaaand (jak jinak, než o 2 měsíce později)! Island byl na mém "top places to visit" listě už sakra dlouho. Možná už od chvíle, kdy jsme si o něm poprvý říkali na hodině zeměpisu tak v 8. třídě. A světe div se, mně se to do mých jednadvaceti let povedlo! A byl ještě krásnější, než v mých představách.

Za letošní léto jsem nebyla ani jednou u moře. Ale ono to tak nějak vypovídá o mně a mé lásce k zimnímu období. Dovolená u moře mě vždycky láká, ale většinou dopadne tak, že jen nadávám, že mi je vedro, že mám všude písek a že jsem se, jako vždycky, spálila. Letos jsem se tedy rozhodla jet někam, kde bude ještě větší zima, než u nás. A bylo to to nejlepší rozhodnutí.


Na Island se spousta lidí bojí vydat, že to tam bude moc drahý. Tak bych vám v tomto článku chtěla zcela otevřeně říct, jestli to je pravda a na jak moc vyšel Island mě.


Začneme letenkami. Průměrná cena za letenku na Island (jak jsem se alespoň dočetla) je 7.000,-. My je sehnali za 3.000,-! Letěli jste s nízkonákladovkou Wizzairem, takže jsme za tu cenu mohli mít jen batůžek. Na týden. Tak jsme se rozhodli si připlatit 2.000 za jeden menší kufr na palubu. Sečteno podtrženo letenky na osobu = 4.000,-.


(levný letenky = šestihodinový čekání na letišti v Lonýdně přes noc.<3)

Víc jak půlku kufru zaplnilo jídlo. :D Nakoupili jsme si tuňákové konzervy, balený žitný chlebík, sušenky, banány, proteinové tyčinky a instatní polévky (nebo jiný instamňaminy:D). Díky tomu jsme si na Islandu dali asi jen 3 teplá jídla, přičemž to byla fakt gastroporna. V jedné malé rybářské vesničce to byl úplně luxusní oběd, kde jsme vychytali nějakou akci dvě jídla za cenu jednoho, a tím pádem jedno jídlo stálo asi 500,-? Což je sice dost, ale za tak výborný jídlo byste v Praze dali stejně, ne-li víc (ale možná jsem jen měla takovou radost, že po několika dnech jim z talíře a něco jinýho než instatní jídlo:DD). A pak jsme asi dvakrát měli jejich tradiční fish&chips. Jinak, když jsme chtěli něco teplého, tak jsme to vyřešili, taky jejich tradičním, hot-dogem na benzínce. :D Ty se pohybovali okolo 80,-.
(teplý jídlo na talíři po čtyřech dnech <3)

(tradiční fish&chips v jednom stánku u vodopádu)

Velkým výdajem bylo půjčení auta. Vlastně asi největším. Půjčení auta samotného stálo okolo 7.000,- na týden. JENŽE! K tomu jsme si museli auto pojistit. Obecně v půjčovnách doporučují si za pojištění připlatit, protože některé (čti prakticky většina) cesty na Islandu jsou nezpevněné a plné kamenů, které vám můžou auto poškodit. Ve zkratce: pojištění nás stálo dalších cca 7.000,-. A pak benzín. My jsme si dali za cíl objet za týden celý ostrov. Tankovali jsme celkem třikrát a platili vždycky okolo 2.000,-. Takže auto, se vším všudy, nás vyšlo na 20.000,-.

(na Islandu jedině auto 4x4)
(týden na Islandu = finančně zruinovaný a zničený brýle:D)

A nakonec ubytování. Nejprve jsme zvažovali, že budeme spát ve stanu, ale když jsme si propočítali, kolik by nás stálo si přikoupit velká zavazadla (aby jsme mohli vzít stan, karimatky, spacáky atd.), a že navíc v kempech platíte třeba i 1.000,- na noc, tak jsme se rozhodli, že půjdeme do ubytování. Tím, že jsme objeli celý ostrov, tak jsme každý večer spali někde jinde. Jih Islandu je nejvíc turistická oblast, takže logicky zde bylo ubytování dražší. Tady jsme bydleli v hostelech nebo na farmě u nějakých lidí (tam to bylo nej!!), se sdílenou koupelnou, kuchyní atd. Ale na severu! Tam jsme našli ubytování v hotelech, se snídaní, venkovní vířivkou a jednou dokonce v luxusním bungalovu u jezera, za stejnou cenu (někdy i levnější) než v nic moc hostelu na jihu. Průměrně nás noc vyšla na 2.000,- za oba, což mi vážně nepřijde tak strašný, když si vezmu ceny za hotely různě po Evropě. Celkem to tedy vyšlo na 6.000,- za osobu.

(výhled z kuchyně jednoho hostelu)

(ubytování na farmě...)

(... s koníkama!)

(u jednoho hotelu po zahradě běhali králíčci!!!<3)

(náš bungalov u jezera<3)

(venkovní jacuzzi, me likey:)))

Takže týdenní dovolená na Islandu nás na osobu vyšla na přibližně 24.000,-. Což se může zdát hodně, ale když si vezmu, že dovolená all inclusive někde v Řecku, v hotelu, kde to alespoň nějak vypadá, vás vyjde na podobnou částku a vidíte jen okolí vašeho rezortu, tak mi to zas tak šílený nepřijde. No podívejte na to:







Já si Island naprosto zamilovala, je to asi nejhezčí země, kde jsem kdy byla a nevím proč, ale cítila jsem se tam vyloženě doma (asi mám nějaký předky ze Severu :D). Dám vám ještě trasu, kterou jsme zvolili my. A zvládli celou zemi objet za týden! <3 Kdybyste měli jakékoli otázky, tak mi klíďo napište. :)


Všechna místa, která jsme navštívili tady: https://bit.ly/33m9KJv


A děkuju tomu mýmu parťákovi, že jsme to spolu tak hezky zvládli. <3


Mějte se krásně, váš Valdís. <3


1 komentář:

  1. Iceland naprosto miluju. Byl jsem tam už 3x a pokaždý jiný, ale úžasný 😊 Naprosto chápu lásku k Icelandu. 😊

    OdpovědětVymazat